Νέα μεταβολή του καιρού από την Τετάρτη

Τετάρτη υετός

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν σήμερα σε όλη τη χώρα και κυρίως στα Βορειοδυτικά όπου στη Φλώρινα είδαμε τον υδράργυρο να πέφτει στους -23 βαθμούς , όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του δικτύου των Μετεωρολογικών Σταθμών  της ΕΜΥ . Θα πρέπει να διευκρινίσουμε οτι ο σταθμός αυτός είναι πλέον αυτόματος και η τιμή των -23 βαθμών αποτελεί ρεκόρ για τον "νέο" αυτό σταθμό . Πάντως στην περιοχή της Φλώρινας με τον παλιό Μετεωρολογικό Σταθμό (με κλωβό)  είχαμε ρεκόρ όλων των εποχών με -25.1 βαθμούς στις 17 , 18 Ιανουαρίου του 2012. Σήμερα χαμηλές θερμοκρασίες είχε η Καστοριά με -16.7 βαθμούς και τα Γιάννενα με -12.6 .
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι οι -23 βαθμοί είχαν σημειωθεί στη Φλώρινα και στις 4 Φεβρουαρίου του 1929 ,ενώ -23 βαθμούς είχαν και οι Σέρρες στις 27 Ιανουαρίου του 1963.  Την ίδια περίοδο στις 26 Ιανουαρίου του 1963 η Καβάλα είχε -23.6 βαθμούς , ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία σε κατοικημένη πόλη της χώρας μας αποτελούν οι -27.8 βαθμοί Κελσίου στη Πτολεμαΐδα στις 27 Ιανουαρίου του 1963.

Μετά τις σημερινές χαμηλές θερμοκρασίες και επειδή δεν θα υποχωρήσει τόσο γρήγορα το κρύο θα σας δώσουμε μια εικόνα των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν το επόμενο διήμερο και σε γενικό επίπεδο Ελλάδος αλλά και σε τοπικό για Αττική και Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα προγνωσρτικά δεδομένα της ΕΜΥ .

Στον παραπάνω χάρτη παρατηρούμε οτι την Τετάρτη η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά σε όλη τη χώρα , ωστόσο και πάλι σε όλα τα ηπειρωτικά θα έχουμε αρνητικές θερμοκρασίες (παγετό) τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Την Πέμπτη ο παγετός θα υποχωρήσει σχεδόν σε όλη τη χώρα και μόνο στα βορειοδυτικά θα είναι μερικός . Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις θερμοκρασίες αλλά και τον καιρό που θα επικρατήσει το επόμενο 48ωρο στον Ελληνικό χώρο.

ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ   https://youtu.be/VdB8HurmsiE

Στο βίντεο διακρίνεται η μεταβολή από τα δυτικά με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια - παράκτια και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα σταδιακά στα υπόλοιπα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και σταδιακά από τα δυτικά 7 και τοπικά στα πελάγη 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σε άνοδο και θα σημειωθεί παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια, που μόνο τοπικά στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούς και σήμερα το βράδυ στην Αττική ειδικά στη Βόρεια και Ανατολική Αττική πα;ραθέτουμε χάρτη για σήμερα τα ξημερώμετα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες αλλά και σχετικό βίντεο με την εικόνα του καιρού για το επόμενο διήμερο. 

Βιντεο για Αττικη https://youtu.be/7oVyyVqY9uI

Ανάλογα προγνωστικά δεδομένα ελαχίστων θερμοκρασιών σε εικόνα και βίντεο για την Θεσσαλονίκη

Βίντεο για Θεσσαλονίκη https://youtu.be/v9f75fiiJ5k

Την Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και στα ημιορεινά της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 5 με 7 στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στα νότια και παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά

Κλείνοντας θα πρέπει να σας επισημάνουμε οτι εξακολουθεί να ισχυει τόσο το έκτακτο όσο και το ενημερωτικό δελτίο που είχε εκδώσει η ΕΜΥ και στο οποίο περιλαμβάνονται οι περιοχές υετού , ανέμων αλλά και χιονοπτώσεων γιαυτό το δεύτερο κύμα επιδείνωσης του καιρού. 

Θοδωρής Ν. Κολυδάς