Ανάλυση καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

sat

Από το βράδυ της Δευτέρας έχει δημιουργηθεί βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Βόρειας Αφρικής το οποίο προκαλεί ήδη ενισχυμένους ανατολικούς νοτιοανατολικούς ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα νότια Ελληνικά πελάγη.

Το βαρομετρικό χαμηλό αν και δεν είναι ιδιαίτερα βαθύ κατά την διάρκεια της Τρίτης θα ενισχυθεί και θα προκαλέσει έντονα φαινόμενα όπως αυτά περιγράφονται αναλυτικά στο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ .

Μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης τα μεγαλύτερα ύψη υετού θα βρίσκονται εκτός του Ελληνικού χώρου , όμως όπως αποτυπώνεται στην παραπάνω εικόνα τα μεγάλα ύψη υετού θα αρχίσουν να σημειώνονται αρχικά στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου με βορειοανατολική επέκταση.
Ιδιαίτερα μεγάλα ποσά βροχόπτωσης προβλέπονται στην Πελοπόννησο , κυρίως την Ανατολική καθώς επίσης και την Ανατολική Στερεά όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη που μας δίνει τα προβλεπόμενα ύψη υετού από το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και τα μεσάνυχτα.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας ακολουθεί video με τα ύψη υετού ανά 6ωρο από το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και την Πέμπτη

Βίντεο με υετό από μεσημέρι Τρίτης εως Πέμπτη βράδυ 

Χιονοπτώσεις
Οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές κατά τόπους στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ανά 6ωρο τις περιοχές που θα επηρεαστούν μέχρι και της βραδυνές ώρες της Πέμπτης

Βίντεο με χιονοπτώσεις από μεσημέρι Τρίτης εως Πέμπτη βράδυ

Άνεμοι
Οι  μεγαλύτερες εντάσεις των ανέμων θα παρουσιαστούν τις απογευματινές ώρες της Τρίτης μέχρι και το πρωί της Τετάρτης , καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα αρχίσει να κινείται βορειοανατολικά .

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας σχετικά με τις εντάσεις που θα επικρατήσουν το επόμενο τριήμερο ακολουθεί το παρακάτω video.

Βίντεο με ανέμους από Τρίτη εως Πέμπτη

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού μπορείτε να ανατρέξετε στην πρόγνωση του καιρού των πολλών ημερών , ενώ από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά προϊόντα, όπως αυτά παράγονται από τα ατμοσφαιρικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της πάντοτε όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων καθώς και την σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου