Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων - Πού θα "χτυπήσει" η κακοκαιρία EVA

Καιρικό σύστημα με το όνομα "EVA " προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο στη χώρα μας. Το κύμα της κακοκαιρίας που ονομάστηκε από την ομάδα προειδοποιήσεων της Κεντρικής Μεσογείου θα προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής , την έντονη ραγδαιότητα και τον μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Αναλυτικότερα , θα δημιουργηθεί βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Γένοβας στην Ιταλία, το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα ενισχυθεί μέσα στο Σάββατο. Η κίνηση του συστήματος και τα 6ωρα ύψη υετού διακρίνονται στο video που ακολουθεί.

Oπως επισημαίνεται στο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚ) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν: Το Σάββατο α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Ο 24ωρος υετός κατά την διάρκεια του Σαββάτου μας δείχνει άμεσα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στο Ιόνιο και τα Δυτικά ηπειρωτικά τμήματα με τιμές που ξεπερνούν ακόμη και τα 100mm βροχής .

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (05-11-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-2022) με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κυρίως στα δυτικά και νότια όπως συμβαίνει συνήθως με αυτού του τύπου τις κακοκαιρίες.

Την Κυριακή (06-11-2022) όπως παρατηρούμε στον παραπάνω χάρτη με τον 24 ωρο υετό οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν α) μέχρι το μεσημέρι το Ιόνιο, β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης) γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες και δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Παρακάτω μπορούμε να διακρίνουμε άμεσα ότι το κύμα της κακοκαιρίας μετατοπίζεται ανατολικότερα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που αναφέρονται παραπάνω , αλλά θα θέλαμε ενδεικτικά να επισημάνουμε ιδιαίτερα την Κεντρική και μέρος της Ανατολικής Μακεδονίας ( απο την Καβάλα και δυτικότερα , περιοχή νότια του νομού Σερρών ) καθώς επίσης και την Ανατολική Θεσσαλία, όπου σε τοπικό επίπεδο ξεπερνάμε ακόμη και τα 100mm βροχής.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες αν και δεν θα δεχτούν τόσο μεγάλα ύψη βροχής, τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλες ραγδαιότητες κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Επισημαίνονται ως περιοχές ιδιαίτερης προσοχής η Δυτική Κρήτη, η νότια Πελοπόννησος και τμήμα του Ανατολικού Αιγαίου.

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.