Συνοπτική εξέλιξη του χιονιά από το απόγευμα του Σαββάτου 16-1-2021

Ανατολικότερα μετατοπίζεται το δεύτερο κύμα του χιονιά και καθώς θα περνούν οι ώρες, οι χιονοπτώσεις σιγά σιγά θα εξασθενούν και θα αρχίσουν να μετατοπίζονται προς τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Από την ανάλυση των χαρτών ανώτερης ατμόσφαιρας το μεσημέρι του Σαββάτου διαπιστώσαμε μεγάλη ταύτιση των δεδομένων της πραγματικής κατάστασης με τα προγνωστικά των τελευταίων ημερών. Η εξέλιξη είναι καλή , καθώς τα φαινόμενα εξασθενούν

Για τις επόμενες ώρες παρότι έρχονται ψυχρότερες αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα , εν τούτοις η βασική διαταραχή έχει μετατοπιστεί ανατολικότερα και οι αέριες μάζες έχουν χάσει μεγάλο μέρος από την δυναμική τους , οπότε δεν έχουν την δυνατότητα να δώσουν μεγαλύτερες εντάσεις χιονοπτώσεων απ ' ότι τις πρωινές ώρες. 

Στον παραπάνω χάρτη απεικονίζονται οι περιοχές χιονοπτώσεων στο δωδεκάωρο που μεσολαβεί από τα μεσάνυχτα έως το το μεσημέρι της Κυριακής 17-1-2021. Για την Κυριακή συνοπτικά αναφέρουμε ότι θα έχουμε τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στις Σποράδες, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, επίσης την Εύβοια και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς.

Τη Δευτέρα  18--2021 στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά θα έχουμε τοπικές νεφώσεις, με παροδικές χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές, βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά -ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης, στην Πελοπόννησο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα), καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και πρόσκαιρα της ανατολικής Θεσσαλίας. Οι χιονοπτώσεις κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τις πρωινές ώρες θα χιονίσει πρόσκαιρα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Επειδή στο παραπάνω βίντεο απεικονίζονται μόνο οι περιοχές χιονοπτώσεων,  στο video που ακολουθεί σας ετοιμάσαμε και άλλο ένα,  το οποίο περιέχει συνολικά όλες τις  περιοχές με τα ύψη υετού . Με μια σύγκριση  των δύο βίντεο γίνεται πιο κατανοητό για το που θα έχουμε χιόνια και που βροχές.   

Κλείνοντας να σας θυμήσουμε ότι θα πρέπει να είσαστε προσεκτικοί στον δρόμο όταν κυκλοφορείτε, καθώς είναι πιθανόν να υπάρχει πάγος στους δρόμους,  σε περιοχές που ήδη έχει χιονίσει. Το κρύο θα είναι τσουχτερό και θα κρατήσει μέχρι την Τετάρτη .

Δείτε τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες για την Κυριακή

Θοδωρής Ν. Κολυδάς