Ο ψυχρότερος Φεβρουάριος από το 1989 στην Αμερική

Πρίν από λίγες ημέρες είχαμε εξηγήσει γιατί παρουσιάστηκαν ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές τόσο  στην Ευρώπη , όσο και στην Αμερική. Το πιό σημαντικό γεγονός ήταν οτι οι Η.Π.Α. φέτος υπέστησαν τον ψυχρότερο Φεβρουάριο από το 1989, οι χιονοστιβάδες έφτασαν σε τιμές ρεκόρ και ο πάγος της Ανταρκτικής άρχισε να ανακτάται ταχύτατα. Σε μια πρόσφατη έκθεση του ΝΟΑΑ οι θερμοκρασίες βρισκόταν κατά 3,2 βαθμούς Φαρενάιτ κάτω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα και ο φετινός Φεβρουάριος ήταν ο 19ος πιο κρύος Φεβρουάριος των τελευταίων 127 ετών.

Έξι πολιτείες (Αρκάνσας, Αϊόβα, Κάνσας, Μιζούρι, Νεμπράσκα και Οκλαχόμα) είχαν έναν από τους 10 πιο κρύους Φεβρουάριους που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΟΑΑ , ενώ το Τέξας και το Ιλλινόις είχαν τον 11ο πιο κρύο Φεβρουάριο. Πάνω από 5 εκατομμύρια πολιτών στο Τέξας ταλαιπωρήθηκαν από τις διακοπές ρεύματος και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με το NOAA, υπήρξαν συνολικά 9.368 νέες καταγραφές στα αρχεία χαμηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2021 και 1.429 ρεκόρ.

Χαμηλότερες θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα παρατηρήθηκαν φέτος και στην Βορειοανατολική Ευρώπη, όπως αποτυπώνεται στον παραπάνω χάρτη, αλλά η μεταβολή που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ ήταν ισχυρότερη. Η πολική εισβολή προκάλεσε έντονες χιονοπτώσεις και τα τρία τέταρτα 48 πολιτειών "θάφτηκαν"  κάτω από το χιόνι στις 16 Φεβρουαρίου - ένα νέο ρεκόρ από τότε που αυτό το σύνολο δεδομένων εισήχθη για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2003.

Συνολικά πάντως η Βόρεια Αμερική είχε τον ψυχρότερο Φεβρουάριο από το 1994 - και τον 20ο-πιο κρύο Φεβρουάριο των τελευταίων 112 χρόνων - ενώ η Ωκεανία γνώρισε τον πιο κρύο Φεβρουάριο από το 2012. Η αρχή της πτωτικής πορείας της Παγκόσμιας θερμοκρασίας παρουσιάζεται στο γράφημα που ακολουθεί , αν και ο Φεβρουάριος σε Πλανητικό Επίπεδο εμφανίζει τιμές 0,20 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση τιμή (1979-2020) , με βάση τις ενόργανες μετρήσεις των δορυφόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διάγραμμα Συνολικής Μάζας Χιονιού για το Βόρειο Ημισφαίριο από το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (FMI)  μας αποκαλύπτει ότι η μάζα χιονιού για το χειμώνα 2020-2021 συνεχίζει να διατηρεί περίπου 750 Gigatons πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1982-2012

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΩΝ και Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ

Οι χιονοστιβάδες έχουν σκοτώσει 33 άτομα στις ΗΠΑ από την 1η Οκτωβρίου και σύμφωνα με τους  εμπειρογνώμονες του Colorado Avalanche Information Center, οι θάνατοι κατά τη διάρκεια της «χρονιάς χιονοστιβάδων » 2020-21 - που διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο -τείνουν να ξεπεράσουν  το ρεκόρ των 36 που είχαμε στις δύο σεζόν 2007-08 και 2009-10 . Παράλληλα εδώ και δύο εβδομάδες παρουσιάζεται εκθετική αύξηση του πάγου της Ανταρκτικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει σημειωθεί αύξηση κατά τη διάρκεια της δορυφορικής εποχής, με εκτεταμένα δεδομένα που χρονολογούνται από το 1979 -και αυτή είναι πράγματι μια άνευ προηγουμένου θετική εξέλιξη. Πολλοί επιστήμονες εκφράζουν απόψεις οτι στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη επιστρέφουν οι κρύες περίοδοι λόγω της ιστορικά διαπιστωμένης χαμηλής ηλιακής δραστηριότητας, της κοσμικής ακτινοβολίας και της μεσημβρινής ροής κινήσεων των συστημάτων . Αυτό βέβαια θα αποδειχτεί μακροπρόθεσμα.

Τόσο στον NOAA όσο και η NASA φαίνεται να συγκλίνουν κάποιες απόψεις ότι μπαίνουμε σε ένα «πλήρες» Grand Solar Minimum στα τέλη της δεκαετίας του 2020 και η NASA βλέπει αυτόν τον επερχόμενο ηλιακό κύκλο ως «τον πιο αδύναμο των τελευταίων 200 ετών »

Επιπλέον, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις νέες επιστημονικές εργασίες που δηλώνουν την τεράστια επίδραση που μπορεί να έχει το άλλο μεγάλο ρεύμα του  Beaufort Gyre στο Gulf Stream, και επομένως συνολικά στην επίδραση του κλίματος σε όλο τον πλανήτη.