Ο καρός των ημερών του Πάσχα

Πολύ ζεστός θα είναι ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα και με αραιή συννεφιά, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ . Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά 8 με 12 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα και οι οποίες από την Μεγάλη Τετάρτη θα ανεβαίνουν συνεχώς.

Τα βασικά αίτια  της ανόδου της θερμοκρασίας είναι τρία 1. Η  μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής 2. Οι  καταβατικοί Νοτιοδυτικοί άνεμοι σε πολλές περιοχές (λίβας στη Θεσσαλία) και σε μέρος της Στερεάς Ελλάδος και Ανατολικής Πελοποννήσου. 3. Θα βοηθήσει η αντικυκλωνική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας η οποία θα "εμποδίσει" τα χαμηλά της βόρειας Ευρώπης να κινηθούν νοτιότερα, ενώ λόγω των καθοδικών κινήσεων καθ' ύψος, τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα θερμανθούν ί περαιτέρω.

Την Μεγάλη Τετάρτη ίσως έχουμε κάποια φαινόμενα υετού μόνο στα βόρεια όπως αναφέρεται και στην πρόγνωση πολλών ημερών της ΕΜΥ  Κατά θα έχουμε αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες . Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις και στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ, ενώ αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά .

 Την Μεγάλη Πέμπτη θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα στα κεντρικά και νότια θα είναι πυκνότερες και η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη , ενώ ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα κεντρικά και νότια. Την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις οι οποίες το Μεγάλο Σάββατο κατά διαστήματα θα είναι πιο πυκνές ενώ και πάλι θα ευνοείται μεταφορά σκόνης κυρίως στα νότια . Οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τοπικά τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου αυτό το διήμερο . Την Κυριακή του Πάσχα θα έχουμε και πάλι αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές στα νότια και οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 30 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας και τοπικά θα  ξεπεράσουμε ακόμη και τους 32 βαθμούς Κελσίου

Ο σύνδεσμος των θερμοκρασιών από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ εδώ

Πολύ χαρακτηριστικά παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα το γράφημα της απόκλισης των προβλεπομένων θερμοκρασιών (μαύρη γραμμή) από την μέση τιμή για την εποχή (θαλασσί γραμμή) . Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά για την Αθήνα κατά μέσο όρο η απόκλιση αυτή βρίσκεται περί τους 10 βαθμούς Κελσίου . Μετά το Πάσχα πάντως ο υδράργυρος έχει πτωτική πορεία για να επανέλθει σε κανονικές τιμές μετά τις 8 Μαίου.

  Παρακάτω δίνονται και οι θερμοκρασίες θάλασσας για όσους σκεφτούν να κάνουν το πρώτο μπάνιο τους αυτές τις ημέρες 

 

Καλή Ανά(σ)ταση