Τον γύρο του κόσμου τον κάνουν τα αέρια των ηφαιστείων αλλά και οι ειδήσεις

plume

Σε χθεσινό άρθρο είχαμε παρουσιάσει την πορεία που ακολουθεί το plume των αερίων που εκλύονται από τα  ηφαίστειο La Soufrière , όπου το διοξείδιο του θείου φτάνει μέχρι την περιοχή μας το Σαββατοκύριακο. Παρότι στο άρθρο είχαμε τονίσει οτι ΔΕΝ είναι επικίνδυνο διότι βρίσκεται σε πολύ μεγάλα ύψη στην ατμόσφαιρα, στα κοινωνικά δίκτυα εκφράστηκε το ερώτημα αν η παρουσία του SO2 είναι ικανή να δημιουργήσει όξινη βροχή.  Η απάντησή μας είναι αρνητική και παρακάτω θα το αναλύσω όσο πιο απλά γίνεται .

Τα αέρια που εκπέμπονται από τις εκρήξεις των ηφαιστείων  αποτελούνται κυρίως από υδρατμούς (H2O), διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και διοξείδιο του θείου (SO2) και από άλλα αέρια τα οποία συναντούμε συνήθως στην ηφαιστειακή στάχτη όπως το υδρόθειο (H2S), το υδροχλώριο (HCl) το οποίο γίνεται υδροχλωρικό οξύ όταν έρθει σε επαφή με υγρασία), το υδροφθόριο (HF) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO).

Πιο συγκεκριμένα, το διοξείδιο του θείου μετατρέπεται στην στρατόσφαιρα σε αερόλυμα θείου, το οποίο αντικατοπτρίζει την ηλιακή ακτινοβολία αλλά συμμετέχει επίσης και σε χημικές αντιδράσεις επηρεάζοντας το κλίμα

Κοντά στην επιφάνεια το SO2 είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία και πράγματι είναι ένας πρόδρομος της όξινης βροχής και των θειικών αερολυμάτων, τα οποία επηρεάζουν τη μικροφυσική του νέφους και την ακτινοβόληση. Όμως οι προγνώσεις του Ευρωπαικού Copernicus (αλλά και του Αμερικάνικου GEOS-5) για τις συγκεντρώσεις  SO2 αφορούν όλη την στήλη της ατμόσφαιρας σε 72 κατακόρυφα επίπεδα από την επιφάνεια έως περίπου τα 80 km υψόμετρο .

Τα ηφαίστεια κατά την διάρκεια των εκρήξεων εκτοξεύουν τα αέρια πάνω απο την τροπόσφαιρα (δηλαδή πάνω από τον "καιρό" ) και εισέρχονται στην στρατόσφαιρα(εκεί που δεν υπάχει "καιρός" ) και ταξιδεύουν κάνοντας τον γύρο του Κόσμου. Πρακτικά αυτό σημαίνει, οτι παρότι στα προγνωστικά μας στοιχεία οι συγκεντρώσεις SO2 "φαίνονται" να είναι μεγάλες , αυτές στην πλειονότητά τους δεν εμπλέκονται σε χημικές διαδικασίες με τα κατώτερα νέφη που προκαλούν την βροχή και συνεπώς δεν πρέπει να μας ανησυχεί το ενδεχόμενο της όξινης βροχής 

Δορυφορική απεικόνιση μετρήσεων 14/4/2021 από το όργανο TROPOMI

Η παρουσία του SO2 και των σωματιδίων κατά τη διάρκεια των εκρήξεων των ηφαιστείων προκαλούν αντίθετα  στον ουρανό χρώματα με πανέμορφα ηλιοβασιλέματα. Τα σωματίδια ανακλούν το ηλιακό φως, κάνοντας την ατμόσφαιρα θολή και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1815, κατά τη διάρκεια της οποίας διασκορπίστηκαν τεράστιες ποσότητες αερίων στην ατμόσφαιρα. Για τα επόμενα χρόνια, τα ηλιοβασιλέματα στην Ευρώπη πήραν πολύ πιο έντονο κόκκινο χρώμα, κάτι που αποδεικνύεται από τα έργα του Τέρνερ

Στο φόντο ενός φλεγόμενου ηλιοβασιλέματος, βλέπουμε έναν βετεράνο της Μάχης του Τραφάλγκαρ, το πολεμικό πλοίο “Γενναίος”. Ένα ρυμουλκό ατμού τραβά ένα παλιό πλοίο πέρα ​​από τον Τάμεση σε μια αποβάθρα όπου θα μετατραπεί σε θραύσματα. Αυτός ο πίνακας, που εκτέθηκε στη Βασιλική Ακαδημία το 1839, ανακηρύχθηκε αμέσως “το πιο εκπληκτικό έργο του μεγαλύτερου πλοιάρχου της εποχής μας”. Στο δεύτερο μισό της ζωής του, ο Turner ήταν παθιασμένος με την εξερεύνηση των επιπτώσεων του χρώματος και του φωτισμού και ενδιαφερόταν για τα ηλιοβασιλέματα .

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ

Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο αισθητά σε όλο τον κόσμο, από σοβαρές ξηρασίες έως καταστροφικές πυρκαγιές. Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό σχέδιο για να τη σταματήσετε; Απλά απενεργοποιώντας για λίγο τον ήλιο !!! Ακούγεται τρελό, αλλά μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν δημοσίευσε πρόσφατα μια πρόταση για να μειώνει μόνιμα τον ήλιο πάνω από τη πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής.

Σε μια δημοσίευση στο περιοδικό Environmental Research Letters, οι ερευνητές προτείνουν την άντληση υψηλών ποσοτήτων διοξειδίου του θείου στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης πάνω από το Κέιπ Τάουν, σχηματίζοντας ένα αντανακλαστικό σύννεφο που θα φιλτράρει αποτελεσματικά το φως του ήλιου, δροσίζοντας την πόλη.

Οι γεωεπιστήμονες και οι κυβερνητικές αρχές εξετάζουν διάφορους τρόπους για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η μέθοδος τους, γνωστή ως Strategic Aerosol Injections (SAI), θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα μιας εκδήλωσης "Day Zero" (Ημέρα μηδέν) ως 90%.  Ημέρα μηδέν θεωρείται η μέρα όπου η πόλη του Κέιπ Τάουν θα ξεμείνει τελείως από νερό. Πολλοί έχουν διατυπώσει την άποψη ότι πολλές ιδέες της γεωμηχανικής είναι εφαρμόσιμες μεν και θα μπορούσαν σε πρώτο επίπεδο να αποδώσουν περιορίζοντας ή και αντιστρέφοντας τις κλιματικές αλλαγές, όμως κάθε μία εξ αυτών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Κάποιες από αυτές τις ιδέες μπορεί να   είναι ενδιαφέρουσες, κάποιες να αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας και κάποιες να μοιάζουν πραγματικά εξωπραγματικές.

Το ποιο σίγουρο: ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγές : https://gr.painting-planet.com