Πως θα κυλήσει ο καιρός το επόμενο 15ημερο

Μετεόγραμμα Αθήνας

Ξαναθυμίζουμε τα απλά βήματα για να μπορέσουμε να κάνουμε μια σχετικά ασφαλή πρόγνωση της θερμοκρασίας για τις επόμενες ημέρες. Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα http://old.wetterzentrale.de/topkarten/ και πατάμε πρώτα την 7η επιλογή "Diagrams" και ακολούθως την 4η επιλογή στο κεντρικό μενού, με το πράσινο χρώμα.. Με το ποντίκι πηγαίνουμε και επιλέγουμε την περιοχή από τον χάρτη που εμφανίζεται αριστερά πχ. Αθήνα ( 38 γ.πλάτος 24 γ. μήκος). Μόλις επιλέξω την περιοχή , μου εμφανίζει το παρακάτω διάγραμμα . 

Δείτε το και στην διεύθυνση http://old.wetterzentrale.de/pics/MS_2438_ens.png

 Θέλω να δώ τι θερμοκρασία θα έχω για παράδειγμα μεθαύριο Τρίτη στην Αθήνα  Η άσπρη γραμμή μου εμφανίζει τη «μέση τιμή» ή καλύτερα την πιο πιθανή τιμή της θερμοκρασίας για την στάθμη των 850 hPa (mb) . Στο διάγραμμά μου παρατηρώ ότι προβλέπονται περίπου 23 βαθμοί Κελσίου. Θυμάμαι αυτά που είχαμε πει παλαιότερα , δηλ . ότι για να βρώ τη θερμοκρασία στην επιφάνεια προσθέτω περίπου 15 βαθμούς  Κελσίου . Άρα βγάζω το συμπέρασμα ότι για τις 17 του μηνός η πιο πιθανή θερμοκρασία για την Αθήνα είναι οι 38 βαθμοί Κελσίου (15+23). 

Αν θέλω να πάω παρακάτω και ζητώ να δω τι θερμοκρασία θα έχω για παράδειγμα τις 23 του μηνός , όπου παρατηρώ οτι η θερμοκρασία πάλι ξαναανεβαίνει παρατηρώ ότι θα βρίσκομαι στους 22 περίπου βαθμούς , δηλαδή στους 15+22=37  βαθμούς στην επιφάνεια.

Όμως πρέπει να λάβω υπόψη μου ότι για την ίδια ημέρα υπάρχει «τρέξιμο με 18 βαθμούς και άλλο τρέξιμο με 25 . Οι αποκλίσεις γίνονται σημαντικές μετά την έκτη ημέρα της πρόγνωσης και γιαυτό τον λόγο οι μετεωρολόγοι αποφεύγουν να αναφέρονται σε επιχειρησιακές προγνώσεις πέραν των 7 ημερών είτε αυτές αφορούν την θερμοκρασία είτε τον υετό. 

Στο παραπάνω μετεόγραμμα μπορούμε να παρατηρήσουμε επίσης οτι υπάρχει η  τάση βροχοπτώσεων μετά τις 23 Ιουλίου. Είναι πολύ μακριά βέβαια  , οι πιθανότητες δεν είναι ασφαλείς και απλά  το κρατάμε στην άκρη του μυαλού μας .

Όπως απλά κρατάμε και το ότι δεν "φαίνεται" να έχουμε ιδιαίτερες ζέστες κάτι που είχαμε επισημάνει σε προηγούμενα άρθρα μας. 

Καλή εβδομάδα και καλό καλοκαίρι.