Πιθανολογικές προγνώσεις καιρού -Μέρος Α

Πιθανολογική

Η μεγάλη ευαισθησία των μοντέλων καιρού στις αβέβαιες αρχικές συνθήκες και οι άλλες αδυναμίες της αριθμητικής πρόγνωσης οδήγησαν στην ανάπτυξη του Συστήματος Προγνώσεων Πολλαπλού Δείγματος (EPS- Ensemble Prediction System) με το οποίο γίνονται πιθανολογικές προγνώσεις. Σήμερα θα αναλύσουμε σύντομα  πως θα γίνονται οι μπρογνώσεις αυτού του είδους . Τις προγνώσεις αυτές τις έχουμε γνωρίσει πολλές φορές οταν αναφερόμαστε στη θερμοκρασία ή τον υετό με την μορφή μετεωγραμμάτων όπως αυτό που έχουμε ως αρχική εικόνα στο άρθρο.

Σημειώνεται ότι για την 6η ή την 7η ημέρα μια πρόγνωση με τη μορφή πιθανοτήτων που στηρίζεται στο EPS είναι πιο αξιόπιστη και περισσότερο χρηστική από μια ντετερμινιστική πρόγνωση που στηρίζεται σε ένα μόνο χάρτη (ένα τρέξιμο του μοντέλου. Από τα βασικά μετεωρολογικά στοιχεία η θερμοκρασία και ο άνεμος προβλέπονται πολύ καλά για διάστημα έως 3 ημέρες, αλλά για τις επόμενες ημέρες η δυνατότητα πρόβλεψής τους βαθμιαία περιορίζεται. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες παρουσιάζονται στην ποσοτική πρόγνωση του υετού και ιδιαίτερα του υετού που είναι αποτέλεσμα των διαδικασιών κατακόρυφης μεταφοράς

Με αφορμή την επικείμενη μεταβολή του καιρού ας παρουσιάσουμε την πιθανολογική πρόγνωση για την Αθήνα με όρια που εκ των προτέρων έχουμε ορίσει ως σημαντικά . Στον παραπάνω χάρτη μπορείτε να παρατηρήσετε οτι για Τρίτη 23 Οκτωβρίου υπάρχει πιθανότητα 60% να έχουμε ύψη υετού που ξεπερνούν τα 20 mm βροχής σε ένα 24ωρο (μπλέ χρώμα) και αντίστοιχα 82% για ύψη βροχής πάνω απο τα 10 mm (πράσινο χρώμα). Ο υετός της Τρίτης βρίσκεται στη στήλη με ημερομηνία 24.10.18 διότι αναφέρεται στον υετό του προηγουμένου 24ωρου.

Παρόμοια συμπεράσματα μπορώ να βγάλω και για την Θεσσαλονίκη , όπου την Τρίτη έχουμε 33% πιθανότητα για ύψος βροχής πάνω από 20 mm (μπλέ στήλη) και 73% για ύψος βροχής πάνω απο 5 mm. To είδος αυτής της πρόγνωσης είναι πειραματικό και βρίσκεται ελεύθερα διαθέσιμο (με άλλη μορφή) στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην παρακάτω διεύθυνση : http://hnms.gr/emy/methods/getMeteogramMap?city=Nea_Filadelfia&name=Nea_Filadelfia

Προσωπικά πιστεύω οτι θα μπορέσουμε σύντομα να αλλάξουμε τον τρόπο πρόγνωσης και το μέλλον βρίσκεται στις πιθανολογικές προγνώσεις . Θέλει δουλειά  και διάχυση της γνώσης στο κοινό ώστε το αποτέλεσμα να είνια κατανοητό σε  όλους . Υπάρχουν ανάλογοι χάρτες με τις πιθανολογικές προγνώσεις αλλά γιαυτές θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας.