To πέρασμα του Sentinel 2 πάνω απο την Κινέττα

αττικη

Ο δορυφόρος παρατήρησης της Γης Sentinel-2B, που αναπτύχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), είναι ένας δορυφόρος που εκτοξεύτηκε πριν 2 χρόνια απο το διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις της 25ης Νοεμβρίου ο δορυφόρος βρέθηκε πάνω απο την Αττική και κατέγραψε την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας της θάλασσας από τις απορροές χειμάρρων στην περιοχή της Κινέτας.

Αυτός ο βάρους 1,1 τόνων δορυφόρος διαθέτει μια μεγάλη έγχρωμη πολυφασματική κάμερα με οπτικό πεδίο 290 χιλιομέτρων (στο ορατό και στο υπέρυθρο φάσμα), καθώς και άλλα όργανα παρατήρησης υψηλής ανάλυσης, τα οποία θα επεκτείνουν κατά πολύ τις δυνατότητες επιτήρησης του περιβάλλοντος του πλανήτη μας, στο πλαίσιο του φιλόδοξου ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος».Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις της 25ης Νοεμβρίου ο δορυφόρος βρέθηκε πάνω απο την Αττική και κατέγραψε την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας της θάλασσας από τις απορροές χειμάρρων στην περιοχή της Κινέτας. Ο Sentinel-2A και Sentinel-2B από κοινού καλύπτουν όλες τις επιφάνειες της ξηράς, τα μεγάλα νησιά και τα ύδατα που περιλαμβάνονται ανάμεσα στα γεωγραφικά πλάτη των 84 μοιρών νότια και 84 μοιρών βόρεια.

Η παραπάνω δορυφορική εικόνα που είναι τραβηγμένη σε υπέρυθρο φάσμα αποτυπώνει την κατάσταση που είχε προηγηθεί στην περιοχή με τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2018

Η βελτίωση των γεωργικών καλλιεργειών και των αστικών χρήσεων γης, η επιτήρηση των δασών και εν γένει της βιοποικιλότητας, η ανίχνευση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στις λίμνες και στις παράκτιες περιοχές, η καταγραφή των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, ηφαίστεια, κατολισθήσεις κ.α.) είναι ανάμεσα στα καθήκοντα που έχουν επιφορτισθεί οι δορυφόροι Sentinel. 

Στην παραπάνω φωτογραφία διακρίνεται και η ροή του χειμμάρου στην περιοχής της Αγίας Τριάδος στα Μέγαρα στον υδροβιότοπο Βουρκάρι.  Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιτήρησης «Κοπέρνικος» της ΕΕ, που υλοποιείται σε συνεργασία με την ESA, περιλαμβάνει συνολικά έξι οικογένειες δορυφόρων Sentinel. Οι Sentinel-2 σχεδιάσθηκαν και κατασκευάσθηκαν από μια κοινοπραξία 60 εταιρειών, υπό την καθοδήγηση της Airbus Defence and Space. Το ζευγάρι των Sentinel-2 παράγει περίπου τέσσερα terabytes περιβαλλοντικών δεδομένων κάθε μέρα.

Κλείνουμε αυτό το άρθρο με την εικόνα του ραντάρ από την ΕΜΥ λίγο πρίν τις 4 το πρωί στα δυτικά της Αττικής, όταν η καταιγίδα άρχισε να κατευθύνεται προς το κέντρο της Αθήνας