Ο καιρός αλλάζει . Εμείς... ;

Υετός Τρίτης

Η ΕΜΥ από την προηγούμενη κακοκαιρία, άλλαξε τρόπο παρουσίασης και ανάλυσης των εκτάκτων δελτίων της και τα εμπλούτισε με αναλυτικούς χάρτες κίνησης των συστημάτων , χάρτες ανέμων και υετού , στοχεύοντας στην πληρέστερη ενημέρωση των επίσημων φορέων του κράτους αλλά και όλων των πολιτών. Σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου  εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού στη χώρα από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 , με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

 

Στους παραπάνω χάρτες ανώτερης ατμόσφαιρας στην στάθμη των 500 hPa παρουσιάζεται η διαταραχή η οποία θα μας επηρεάσει τις επόμενες ημέρες. Το μακρινό ταξίδι αυτής της ψυχρής αέριας μάζας της οποίας δεν αλλάζουν σημαντικά τα χαρακτηριστικά της, ξεκινά αύριο από την Βαλτική (χάρτης αριστερά) και ολοκληρώνεται την Τρίτη στα ανοιχτά του Ιονίου (χάρτης δεξιά) .

Στο παρακάτω video δείτε την πλήρη κίνηση της ατμοσφαιρικής διαταραχής από την Βαλτική προς της Μεσόγειο

https://youtu.be/VU193YnipmU

Με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η τελική θέση του επιφανειακού χαμηλού θα βρίσκεται εντός του Ελληνικού χώρου, προβλέπουμε ότι οι βροχές που θα εκδηλώνονται από το μεσημέρι της Κυριακής στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά βαθμιαία θα ενταθούν και από τα ξημερώματα της Δευτέρας θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά από το μεσημέρι της Δευτέρας θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία , τη Θεσσαλία , τις Β. Σποράδες και από το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου και τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές πλην της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.Η επιλογή μας για παρουσίαση του υετού ανά 12ωρο κρίνεται αναγκαία και σκόπιμη λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης από τότε που θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τα έντονα φαινόμενα.

Προβλεπόμενα ύψη υετού από Δευτέρα 22/10/2018/12:00 έως Τρίτη 23102018/ 00:00 UTC

Την Τρίτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες, τη Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στον παρακάτω χάρτη με μώβ χρώμα διακρίνονται οι περιοχές όπου ο 12ωρος υετός ξεπερνά τα 30 χιλιοστά και σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμη και τα 60 με 75mm.

 

Προβλεπόμενα ύψη υετού από 00:00 έως 12:00 UTC της Τρίτης 23/10/2018             

Τα καιρικά φαινόμενα την Τρίτη βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ από τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Ο παρακάτω χάρτης μας δίνει με σαφήνεια τις περιοχές που θα επηρεαστούν αυτό το 12ωρο.

Προβλεπόμενα ύψη υετού από Τρίτη 23/10/2018/12:00 έως Τετάρτη 24/10/2018/00:00 UTC

Για μια γρήγορη ματιά παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί . Φαίνεται καθαρά η κίνηση του χαμηλού,ενω τις επόμενες ημέρες θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη του καιρού

https://youtu.be/g4mztC-nH6U

Εκτός όμως από τις βροχές και τις καταιγίδες θα εκδηλωθούν και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδος , οι οποίες εξαρτώνται από την τελική θέση που θα βρεθεί το επιφανειακό χαμηλό την επόμενη Τρίτη . Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα τα χιόνια θα είναι λίγα και θα φανούν μόνο σε μεγάλα υψόμετρα πάνω απο τα 2000 μέτρα . Η θερμοκρασία θα πέσει κατά μέσο όρο περί τους 6 βαθμούς Κελσίου το διήμερο Δευτέρας -Τρίτης . ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν παροδικά τα 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία τέλος το διήμερο Δευτέρας Τρίτης θα παρουσιάσει πτώση συνολικά περί τους 6 βαθμούς Κελσίου.

Από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά δεδομένα με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια ανά 3ωρο, όπως αυτά παράγονται από τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα πραγματικού χρόνου αλλά και τα προγνωστικά στοιχεία καιρού τα οποία μετά από σχετική επεξεργασία και αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων. Άμεση και επιτακτική ανάγκη θεωρείται η επισκευή και επιχειρησιακή ετοιμότητα των μετεωρολογικών ραντάρ και του δικτύου ηλεκτρικών εκκενώσεων , υποδομές οι οποίες θα μπορέσουν  να διευκολύνουν περαιτέρω το έργο των Μετεωρολόγων , για πιο έγκαιρες προειδοποιήσεις σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων.  

Θ.Ν.Κ.