To κύμα ζέστης στη Δυτική Ευρώπη

Max Temp 26 June 2019

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν την Τετάρτη 26 Ιουνίου σε μεγάλο μέρος της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης.  Στη Γαλλία τοπικά ο υδράργυρος άγγιξε τους 40 με 41 βαθμούς , ενω σε πάρα πολλές πόλεις σημειώθηκαν 38 με 39 βαθμοί Κελσίου. Περίπου ανάλογη κατάσταση επικράτησε και στην Ισπανία με τις μέγιστες τιμές περί τους 38 με 39 βαθμούς και στο Μπιλμπάο τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν και στα Κεντρικά με μέγιστες θερμοκρασίες τους 36 με 37 βαθμούς στην Αυστρία, τους 36 στην Ελβετία, τους 38 με 39 βαθμούς στη Γερμανία και τους 36 με 37 βαθμούς στη Πολωνία . 

 

Το κύμα ζέστης προβλέπεται οτι θα κρατήσει ακόμη για ένα τριήμερο με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται την Πέμπτη και την Παρασκευή . Μέσα στο Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί στα δυτικότερα τμήματα και βαθμιαία και στα κεντρικά και βόρεια .

Στη Γαλλία και την Ισπανία τα προγνωστικά στοιχεία δίνουν τιμές περί τους 38 με 40 και τοπικά και 42 με 43 βαθμούς .

Δείτε σε βίντεο την πρόγνωση των θερμοκρασιών ανά ώρα για τις επόμενες 36 ώρες . Παρατηρείστε οτι οι ελάχιστες θερμοκρασίες βρίσκονται σε ανάλογα δικά μας επίπεδα , που βεβαίως για τους Κεντρο-Ευρωπαίους οι τιμές αυτές δεν είναι καθόλου συνηθισμένες . 

Πάντως αυτό το έντονο κύμα ζέστης δεν εξαπλώθηκε σημαντικά σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη της δυτικής Ευρώπης, όπως είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2006, τότε που  από  τις  12  έως  τις  19  Ιουλίου  επλήγησαν χώρες  όπως  το  Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και το δυτικό τμήμα της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, τότε στο Βέλγιο στις 19/7 η θερμοκρασία άγγιξε τους 36°C κάνοντας την πιο ζεστή ημέρα τα τελευταία 60 χρόνια στο Βέλγιο. ,ενω στο Ηνωμένο  Βασίλειο,στις  19/7/2006,  καταγράφηκε  η  θερμοκρασία  36.3°C  στην περιοχή Charlwood, και ακολούθησαν και υψηλότερες (36.5 περιοχή Wisley). Στην Γερμανία καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 40°C και τουλάχιστον 20 νεκροί.

Είνια γεγονώς πάντως οτι ο κόσμος τα τελευταία χρόνια,  ακόμη και σε αυτές τις βόρειες χώρες λαμβάνει μέτρα προφύλαξης για τα έντονα κύματα ζέστης μετά το μεγάλο "πάθημα" του φονικού κύματος τους Αυγούστου του 2003 .