Η πρόγνωση του καιρού για 4 Ιανουαρίου 2017

Η Ελλάδα την Τετάρτη

Ηπιος καιρός θερμοκρασιακά σε όλη τη χώρα με τοπικές βροχές στα Δυτικά τα Νότια και το Ανατολικό Αιγαίο.

Την Πέμπτη οργανώνεται ένα βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο το οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ενισχυθεί και απο τη μια μεριά στα νότια τμήματά του θα μεταφέρει θερμές και υγρές αέριες μάζες στα κεντρικά και τα βόρεια της Ελλάδος, ενω απο την άλλη απο τα Βορειοανατολικά Βαλκάνια θα εισβάλλουν ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης.

Η εισβολή των ψυχρών αερίων μαζών απεικονίζεται στους δύο παρακάτω χάρτες.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Το βαρομετρικό χαμηλό απο το Ιόνιο θα κινηθεί ανατολικότερα , θα μπεί στο Αιγαίο και έτσι θα ενταθεί η ψυχρή μεταφορά απο τα Βόρεια Βαλκάνια . Χιονοπτώσεις σε όλα τα Βόρεια (Ηπειρος , Μακεδονία, Θράκη) τοπικά πυκνές , κυρίς στα ανατολικότερα τμήματα. Οι σχετικά πιο θερμές μάζες στα νοτιοαντολικά θα κινηθούν ανατολικότερα και απο το μεσημέρι και μετά οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα επηρεάζοντας μέχρι το βράδυ και τα πεδινά της ηπειρωτικής Ελλάδος. Θα χιονίσει και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου , ενω θα ενισχυθούν οι άνεμοι τοπικά στα 8 με 9 μπ .

Θα χιονίσει και στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής, κυρίως τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το κρύο και όχι τα χιόνια θα είναι περισσότερο απο τον προηγούμενο χιονιά μέσα στην πόλη. (Ενημερωθείτε για τους θερμαινόμενους χώρους στη περιοχή σας και καθοδηγείστε τυχόν αστέγους εκεί ή όσους δεν έχουν θέρμανση) 

Στη Θεσσαλονίκη θα χιονίσει πολύ την Παρασκευή μέσα στη πόλη, με εξασθένηση απο το μεσημέρι του Σαββάτου

Το Σάββατο ο χιονιάς θα επηρεάσει όλη τη χώρα και θα ολοκληρωθεί η έντονη ψυρή μεταφορά απο την Ανατολική Ευρώπη.

Χιονοπτώσεις στα πεδινά καθώς και σε ορεινά -ημιορεινά της νησιωτικής Ελλάδος. Η τελική θέση του χαμηλού παίζει σημαντικό ρόλο στην ένταση του χιονιά ο οποίος απο το απόγευμα στη Βορειοδυτική Ελλάδα θα αρχίσει να υποχωρεί.

Την Κυριακή ο καιρός βελτιώνεται στα Δυτικά Κεντρικά και Βόρεια ως προς τα φαινόμενα αλλά οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ανατολικά και νότια με μικρότερες όμως εντάσεις . Τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ολικός παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες ακόμη και τις μεσημβρινές ώρες) . Μην παρασύρεστε απο τις πολύ χαμηλότερες "αισθητές θερμοκρασίες" που παρουσιάζονται απο ωρισμένους για λόγους εντυπωσιασμού.)   

Τη Δευτέρα το κρύο θα διατηρηθεί και τα χιόνια θα συνεχιστούν στη ζώνη που παρουσιάζεται στον χάρτη. Οι άνεμοι πάντως θα εξασθενήσουν σημαντικά ενω ο παγετός θα είναι τοπικά ισχυρός .

Το κείμενο και οι χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν δεν αλλάζει το νόημα όσων αναφέρω. Πιθανόν αύριο Τετάρτη να εκδώσουμε έκτακτη ανακοίνωση για την επερχόμενη κακοκαιρία . Να ενημερώνεστε επίσημα απο την ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.hnms.gr.