Η Ημέρα της Μαρμότας και η Υπαπαντή

Η Ημέρα της Μαρμότας και η Υπαπαντή.

Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, η 2α Φεβρουαρίου σε ανάμνηση της έλευσης του μικρού Χριστού από τους γονείς του στον Ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών. Η Υπαπαντή είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και στον αγγλόφωνο κόσμο είναι γνωστή ως Candlemas. Η λέξη Υπαπαντή σημαίνει προϋπάντηση στην κοινή ελληνιστική.


Αρχικά, η Υπαπαντή γιορταζόταν στον βυζαντινό κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου. Ήταν μία μάλλον μικρή θρησκευτική εορτή, την οποία ανήγαγε σε δεσποτική ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός το 542 και επέβαλε να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ζητήσει τη μεσιτεία του Κυρίου για ένα λοιμό που είχε ενσκήψει στην επικράτειά του. Σήμερα, μόνο η Αρμενική Εκκλησία τιμά την Υπαπαντή στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ όσοι Χριστιανοί ακολουθούν τον Ιουλιανό Ημερολόγιο («παλαιοημερολογίτες») γιορτάζουν την Υπαπαντή στις 15 Φεβρουαρίου. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζεται η Υπαπαντή του Κυρίου στην Καλαμάτα, όπου πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ναός.


Η ημέρα της Υπαπαντής στην λαική παράδοση συνοδεύεται από πλήθος παροιμιών οι οποίες αναφέρονται στη δυνατότητα μακροπρόθεσμης πρόγνωσης του καιρού με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν ανήμερα της Υπαπαντής.

• Ό,τι ημέρα κάμει της Παπαντής, θα την κάνει σαράντα μέρες.
• Παπαντή καλοβρεμμένη, η κοφίνα γεμισμένη.
• Παπαντούλα βροχερή και τ' αλώνια σαν σωροί».
• Παπαντούλα χιονισμένη, και τ' αμπάρια γιομισμένα.

Η ΜΑΡΜΟΤΑ ΚΑΙ Η ΑΡΚΟΥΔΑ

Δεν είναι μόνο η ημέρα αλλά και ωρισμένα ζώα που θέλει η παράδοση να ξυπνάνε απο την χειμερία νάρκη και με την συμπεριφορά τους να «προβλέπουν» τον καιρό . Συγκεκριμένα  η  μαρμότα  (ένα είδους σκίουρου) και  η  αρκούδα  ανήκουν  στην κατηγορία  των  ζώων  που  πέφτουν  σε  χειμερία νάρκη.  Έχουν  όμως  και  ένα  άλλο  κοινό χαρακτηριστικό.   Χρησιμοποιούμε την συμπεριφορά τους για να κάνουμε  μακροπρόθεσμες προγνώσεις .  Η ιστορία στην Αμερική ξεκίνησε τον 19ο αιώνα καθώς  από το 1886, ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων πάνω από 40.000 άτομα , συγκεντρώνεται το πρωί της 2ης ημέρας του Φλεβάρη, στο Punxsutawney της Πενσιλβάνια προκειμένου να παρακολουθήσουν την marm;ota να  "προβλέπει"  τον καιρό για τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την παράδοση, αν η μαρμότα δει τη σκιά της , τότε ο χειμώνας θα διαρκέσει για περίπου άλλες έξι εβδομάδες. Αν έχει συννεφιά και δεν τη δει, τότε ο ερχομός της άνοιξης θα έρθει γρηγορότερα. Δηλαδή, αν η μαρμότα βγει από τη φωλιά της και αποτύχει να δει τη σκιά της , εξαιτίας του νεφελώδους καιρού, ο χειμώνας σύντομα θα τερματισθεί. Αν η ημέρα είναι ηλιόλουστη και η μαρμότα δει τη σκιά της και μπει αμέσως στη φωλιά της, ο χειμώνας θα παραταθεί για έξι ακόμα εβδομάδες. Η παράδοση έφτασε στις ΗΠΑ από Γερμανούς μετανάστες τον 18ο αιώνα. Πάντως, έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Κλιματικών Δεδομένων των ΗΠΑ έδειξε ότι οι επιτυχημένες προβλέψεις της μαρμότας δεν ξεπερνούν το 39%.

Στη χώρα μας το  ρόλο  της  μαρμότας  τον  παίζει  η  αρκούδα.  Η  έκφραση:  «Έλιασε  στις  2  του Φλεβάρη η αρκούδα; Ο χειμώνας είναι πίσω» σημαίνει παράταση του χειμώνα. Και επειδή όλοι οι  Έλληνες  δεν  έχουμε  τη  δυνατότητα  να  βλέπουμε  αρκούδες,  δημιουργήθηκαν  και εναλλακτικές εκφράσεις : «Καλοκαιριά της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας», «Παπαντίτσα  μου καλή,  χειμωνίτσα  μου  κακή».  Οι  παραπάνω  λαϊκές  εκφράσεις  έχουν  κάποια  βάση,  καθώς  μια καλοκαιρία  στις  αρχές  του  Φεβρουαρίου  στατιστικά  είναι  σχεδόν  βέβαιο  ότι  θα  ακολουθηθεί από μια ή περισσότερες χειμωνιάτικες κακοκαιρίες.

Τέλος για τους φίλους του κινηματογράφου αξίζει να σημειώσουμε οτι η Ημέρα της μαρμότας, έγινε ευρέως γνωστή από την ομώνυμη ταινία του 1993 (Groundhog Day) με τον Μπιλ Μάρεϊ.