ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ- 2017

Με πολλή χαρά υποδεχτήκαμε και φέτος όλους τους φίλους της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και στις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Υπηρεσίας, στο Ελληνικό. Το φετινό θέμα του εορτασμού το οποίο είχε επιλέξει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ήταν ''Κατανοώντας τα Νέφη Ο ρόλος τους στην διαμόρφωση του καιρού και του κλίματος''
Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2017

Με πολλή χαρά υποδεχτήκαμε και φέτος όλους τους φίλους της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και στις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Υπηρεσίας, στο Ελληνικό. Το φετινό θέμα του εορτασμού το οποίο είχε επιλέξει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ήταν ''Κατανοώντας τα Νέφη Ο ρόλος τους στην διαμόρφωση του καιρού και του κλίματος''

Ο νέος Διοικητής της Υπηρεσίας μας Ταξίαρχος (ΜΤ) Νικόλαος Βογιατζής , απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας ότι η επίσημη Μετεωρολογία οφείλει πολλά στους παρατηρητές του καιρού και των νεφών, που τους περασμένους αιώνες ορισμένοι από αυτούς συνέβαλαν στην οικοδόμησή της επιστήμης και συνεχίζουν το έργο τους μέχρι σήμερα , με σύγχρονα μέσα τηλεπισκόπησης και καταγραφής των μετεωρολογικών και κλιματικών δεδομένων . Μας ανέφερε επίσης ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων  τηλεπισκόπισης με στόχο την βελτίωση των προγνώσεων και των προειδοποιήσεων για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Από την μεριά μου προσπάθησα να δώσω μια άλλη «νότα» και σημείωσα ότι τα σύννεφα δεν είναι μόνο Μετεωρολογία , αλλά είναι η ζωγραφική της φύσης, τα τραγούδια, η ποίηση, το συναίσθημα.....Το  σκοτεινό  χρώμα  που  παίρνει  η φύση από τη συννεφιά,  δίνει πολλές φορές την εικόνα για να εκφραστεί η πικρία για ένα αναπάντεχο κακό και στα τραγούδια εκφράζονται καταστάσεις και συναισθήματα που έχουν μεταφορικές εκφράσεις, καθώς και ποιητικές εικόνες εμπνευσμένες από  την  εμφάνιση  και  το  σχήμα  των  νεφών. Γύρισα στις αναμνήσεις, στα παιδικά μας χρόνια όπου όλοι καθόμασταν με τις ώρες να χαζεύουμε τα σύννεφα και προσπαθούσαμε να μαντέψουμε με τι μοιάζει το καθένα…

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Παναγιώτης Νάστος ο οποίος μας ανέλυσε τον σημαντικό ρόλο των νεφών και τις επιδράσεις τους στην διαμόρφωση των θερμοκρασιών σε πλανητικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και τον ρόλο τους στο ισοζύγιο του νερού.

Ακολούθησε αργότερα σύντομη τοποθέτηση της Διευθύντριας Κλιματικής Αλλαγής και ποιότητας της Ατμόσφαιρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ρεβέκκας Μπατμάνογλου, η οποία τόνισε ότι αυτήν την περίοδο είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να τεθούν σε σωστές βάσεις οι συνεργασίες όλων των φορέων που ασχολούνται με την προσαρμογή στην κλιματικά αλλαγή , η οποία αποτελεί στρατηγικό στόχο του ΥΠΕΝ.

Παρεμβάσεις σε θέματα παρατήρησης της ατμόσφαιρας και του κλίματος έκανε ο κ. Βασίλης Κωστόπουλος , ως επιστημονικός συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» ,αλλά και παλαιός συνάδελφος ,  ενώ ο επίσης πρώην συνάδελφος και βουλευτής κ. Νίκος Καντερές αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενοποίησης των δικτύων παρατήρησης.

Στη συνέχεια ο Τμηματάρχης Μετεωρολογικών Δορυφόρων-RADAR επισμηναγός Χαράλαμπος Καρβέλης , ως κύριος ομιλητής μας ανέπτυξε το θέμα «Νέφη και τηλεπισκόπηση» και μας ανέλυσε όλες τις νέες εφαρμογές των Δορυφορικών Συστημάτων, που χρησιμοποιεί Επιχειρησιακά η ΕΜΥ.

Πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης , ο λόγος δόθηκε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης και Βαρκίζης. κ. Παύλο  ο οποίος μας κατέπληξε με την απλότητα του λόγου του αλλά και την ευαισθησία και τις γνώσεις τους για τα μετεωρολογικά θέματα. Μας άρεσε ιδιαίτερα γιατί μίλησε από την καρδιά του.

Η εκδήλωση στο κεντρικό Αμφιθέατρο έκλεισε και ακολούθησε η πρόσκληση του κ. Διοικητή στην αίθουσα συσκέψεων της ΕΜΥ, όπου κεραστήκαμε σνακ και αναψυκτικά .

ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ