Γιατί έχουμε τόσο άστατο καιρό;- Τι λένε τα προγνωστικά δεδομένα ;

sat

Όλοι έχουμε ακούσει για τα χαμηλά και τα υψηλά και το πώς επηρεάζουν αυτά τον καιρό σε μια περιοχή . Ξέρουμε ότι τα χαμηλά φέρνουν συνήθως βροχερό καιρό και τα υψηλά καλοκαιρία. Όπως υποάρχουν τα συστήματα αυτά στην επιφάνεια , υπάρχουν αντίστοιχα χαμηλά και υψηλά στην ανώτερη ατμόσφαιρα τα οποία "πηδαλιουχούν" και καθορίζουν σημαντικά τον καιρό σε όλες τις στάθμες της ατμόσφαιρας. Στην φωτογραφία που ακολουθεί παρουσιάζουμε τον χάρτη ανώτερης ατμόσφαιρας στα 500 hPa (περίπου στα 5,5 km από το έδαφος) με τις ισουψείς καμπύλες του , που σχηματίζουν χαμηλά και υψηλά .

Το ισχυρό χαμηλό βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη με κέντρο στο Βισκαικό κόλπο και το οποίο συνοδεύεται από ψυχρές μάζες και απο μετωπική δραστηριότητα . Στη δορυφορική φωτογραφία είναι εμφανείς οι περιοχές που επηρεάζει αυτό το σύστημα. Στα ανατολικά τμήματα του χάρτη υπάρχει ένα άλλο χαμηλό , πιό εξασθενημένο το οποίο όμως προκαλεί έντονη αστάθεια στα ανατολικά Βαλκάνια και την Τουρκία . Το σύστημα αυτό χτές βρισκόταν δυτικότερα και επηρέασε σημαντικά την χώρα μας. Εκτός όμως απο τα χαμηλά , υπάρχουν και 2 υψηλά το ένα στη βόρεια Ευρώπη και το άλλο στη νότια Ιταλία ( με την μορφή έξαρσης -ridge) το οποίο προκαλεί αίθριο καιρό .

Αυτός ο αντικυκλώνας τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί στην περιοχή μας , η αστάθεια θα σταματήσει και θα έρθουν θερμότερες αέριες μάζες στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας που θα οδηγήσουν την θερμοκρασία  σε τιμές περί τους 36 με 37 βαθμούς στα ηπειρωτικά . Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται στον παραπάνω χάρτη που αφορά την Παρασκευή όπου θα έχουμε σχεδόν αίθριο καιρό σε όλη τη χώρα . Μια διαταραχή (που σημειώνεται με κίτρινο χρώμα) στη Μαύρη θάλασσα θα κινηθεί νοτιότερα και θα προκαλέσει μεταβολή του καιρού από την Κυριακή .

 

Την Κυριακή θα δημιουργηθεί ένα άλλο χαμηλό στην περιοχή της Ρόδου , θα έρθουν και πάλι ασταθείς αέριες μάζες στα νοτιοαντολικά και θα προκαλέσουν φαιμόμενα αστάθειας τα οποία θα είναι περισσότερα την ερχόμενη Δευτέρα . Η ποαραπάνω ανάλυση έχει χαρακτήρα περισσότερο "παιδευτικό" για να κατανοήσετε με απλά λόγια , πως η ανώτερη ατμόσφαιρα καθοδηγεί τον καιρό στις κατώτερες στάθμες . Για καλύτερη ενημέρωσή σας για τον καιρό μπορείτε να επισκευτείτε την ιστοσελίοδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.