Ανάλυση Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) της 11ης Νοεμβρίου 2019

Low

Eπιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το μεσημέρι της Τρίτης (12-11-2019) και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους στο Ιόνιο. Στην περιοχή της Τυνησίας δημιουργείται εκρηκτική βάθυνση ενός βαρομετρικού χαμηλού κατά 21 hPa (mb) σε χρονικό διάστημα 24 ωρών.

Τέτοιου τύπου εκρηκτικές κυκλογεννέσεις , όπου το κέντρο του χαμηλού βαθαίνει περισσότερο από 17 hPa για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη ονομάζονται στην μετεωρολογική γλώσσα "μετεωρολογικές βόμβες" . Το σύστημα αυτό αν και δεν θα μας επηρεάσει άμεσα - γιατί δεν θα περάσει πανω από την Ελλάδα - θα προκαλέσει πολύ ενισχυμένους νοτιάδες που τοπικά θα φτάσουν και τα 9 με 10 μπ στο Ιόνιο , εντάσeως πάνω απο 50 knots, δηλαδή θα αγγίζουν το επίπεδο θύελλας. 

Για την πλήρη ενημέρωσή σας δείτεα το προβλεπόμενα ύψη βροχοπτώσεων απο τους χάρτες 24ωρου υετού της ΕΜΥ

O παραπάνω χάρτης αναφέρεται στο 24ωρο Τρίτη 00:00 εως Τετάρτη 00:00 UTC

 O παραπάνω χάρτης αναφέρεται στο 24ωρο Τρίτη 12:00 εως Τετάρτη 12:00 UTC

O παραπάνω χάρτης αναφέρεται στο 24ωρο Τετάρτη 00:00 εως Πέμπτη 00:00 UTC

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν από ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Τρίτη τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και από τις βραδινές ώρες η δυτική, η νότια Πελοπόννησος και τη νύχτα η δυτική Μακεδονία.

Την Τετάρτη θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος, με εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Από τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στη κεντρική Μακεδονία, ανατολική Πελοπόννησο, ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της
Αττικής), στην Εύβοια και πιθανώς πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και τις Βόρειες Σποράδες. Από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το βράδυ η δυτική Κρήτη, σταδιακά οι Κυκλάδες, η ανατολική Μακεδονία και η υπόλοιπη Κρήτη.
Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

O παραπάνω χάρτης αναφέρεται στο 24ωρο Τετάρτη 12:00 εως Πέμπτη 12:00 UTC

Την Πέμπτη θα επηρεαστούν η Θράκη τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οπότε τα φαινόμενα προβλέπεται να εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ Σας πληροφορούμε ότι αν κριθεί αναγκαίο θα επανέλθουμε με συμπληρωματικά στοιχεία και ανακοινώσεις. 

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς

Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου