Έντονη κυκλογέννεση στο Ιόνιο το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Χαμηλό

Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό οργανώνεται στο Ιόνιο το οποίο θα προκαλέσει απο το πρωί του Σαββάτου  ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στην Πελοπόννησο και το Νότιο Ιόνιο, οι οποίες από το μεσημέρι θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από την Πέμπτη εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού , το οποίο προειδοπειεί οτι τα φαινόμενα  θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά.  Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας οι οποίες ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία  προβλέπονται απο τα 700-800 μέτρα και θα ειναι κατά τόπους πυκνές . Επίσης θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις άνεμοι (8 και 9 μποφόρ) θα πνέουν από το μεσημέρι τόσο στο Νότιο Ιόνιο, και από το απόγευμα στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟΥ ΧΑΜΗΛΟΥ ΣΕ 3 ΧΑΡΤΕΣ 

Το σύστημα που θα δημιουργηθεί πληρεί τον χαρακτηρισμό της Μετεωρολογικής Βόμβας , ( όπως  ισχύει διεθνώς και τον οποίο είχα πρωτοαναφέρει στα media  τoν Iανουάριο του 2004 απο το Mega) καθότι η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του χαμηλού πέφτει πάνω απο 17 mb το 24 ωρο.

1 Χάρτης Eπιφανείας Παρασκευή 15:00 GMT

2. Χάρτης Επιφανείας Σάββατο 03:00 GMT 

3. Χάρτης Επιφανείας Σάββατο 15:00 GMT

Για να γίνει κατανοητό αυτό που λέω , δείτε για παράδειγμα οτι λίγο ανοιχτά απο τα νησιά του Ιονίου η ατμ. πίεση την Παρασκευή 15:00 είναι στα 1013 mb και το Σάββατο 15:00 φτάνει στα 992 mb ( Διαφορά 21 mb σε ένα 24ωρο

Σημειώνεται οτι τέτοιου είδους  χαμηλά οταν περάσουν πάνω από ξηρά εξασθενεούν και γιαυτόν τον λόγο την Κυριακή 00:00GMT το σύστημα όταν περάσει τα ηπειρωτικά και μπεί μέσα στο Αιγαίο έχει αποδυναμωθεί και η πίεση έχει ανέβει στο Βόρειο Αιγαίο  στα 997 mb

H EMY παρακολουθεί την εξέλιξη της καιρικής κατάστασης και θα σας ενημερώνει υπεύθυνα από την ιστοσελίδα της  και σε συνεργασία με τους φορείς της συντεταγμένης Πολιτείας (που στην περίπτωση αυτή αρμόδια είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας )  θα προβαίνει-όπως πάντοτε- στις απαραίτητες υποδείξεις και συμβουλές.